minkaralillaponny.blogg.se

- Yddsa's gymnasiearbete, 2016, Realgymnasiet i Uppsala

Hur jag har tränat

Hur jag har arbetat:

- Första träningen handlar bara om att känna och titta på hästen. Shettis/mindre ponny kapson/flowerhackamore. Häst/större ponny cavemore.
- Gör upprepade halter. Hur reagerar hästen? Slänger upp huvudet/drar ner huvudet (visar obehag) eller lyssnar hästen och stannar?
- Visar hästen obehag låter jag hästen på på volt med långa tömmar/tyglar så att hästen bara får vänja sig vid att något är där.
- Lyssnar hästen bra fortsätter jag göra halter och går sedan över i trav och gör övergångar.
- Nästa träning kortar jag tömmarna/tyglarna en aning på den häst som visade obehag och lägger in mer krävande arbete för den häst som det gått bra med – volter, galopparbete, serpentiner.
- Så fortsätter jag hela tiden; visar hästen obehag backar jag, går det bra så fortsätter jag framåt.
- En häst som fortsätter visa obehag efter ett flertal träningar tar jag åt sidan och fortsätter med en annan häst – lägger hellre tiden på en häst som uppskattar det bettlösa än att bråka med en som inte vill.
- Jag gör inget större krävande arbete med hästarna, utan håller mig till att göra halter, övergångar och går böjda spår.
- När hästen lyssnar på alla hjälper får en elev prova hästen på lektion och går det bra så får hästen prova bettlöst en tid.
- En häst som gått bra redan första gången kan prova att gå lektion direkt, en häst som visar obehag ger jag mer tid åt.

En häst som visar obehag och som sedan går bättre:
- 1a träningen; visar obehag. Låter gå på långa tyglar i skritt, gör någon halt ibland.
- 2a träningen; går bättre. Kortar tömmar/tyglar en aning, lägger in fler halter, lite trav.
- 3e träningen; går bättre. Kortar tömmarna/tyglarna mer, väntar på att hästen ska söka stöd på nosstycket. Halter, trav och, övergångar.
- 4e träningen; går bättre. Håller korta tyglar, hästen söker stöd. Halter, trav, övergångar, galopparbete. Går ut på spåret, gör volter i hörn.
- 5e träningen; går bättre. Arbetar likadant som dagen innan. Börjar göra serpentiner.
- 6e träningen; Arbetar likadant. I det här läget söker hästen stöd, lyssnar på förhållningar samt vändande och ledande tygeltag. Kan eventuellt behövas någon mer träning men är annars klar att släppas på lektion och fortsätta sin träning på lektion.

Note
- Vissa hästar käner man direkt att bettlöst inte är ett alternativ och hästen trivs mycket bättre på bett. Jag tror själv att alla hästar kan gå bettlöst om man ger de mycket tid och träning - tid som jag tyvärr inte har haftr till projektet och har därför gett den jag har till de hästar som är villiga att sammarbeta snabbt.

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: